Nieuws

ZwolleShares.NET 21-11-2013

ZwolleShares.NET

Sinds april 2012 organiseert Seven Stars samen met Hogeschool Windesheim en Microsoft twee maal per jaar een evenement om kennisdeling binnen de Microsoft .NET community in het midden en noorden van het land te bevorderen. Het kennisevenement gaat gepaard met een borrel, en uiteraard is er ook de gelegenheid om te netwerken. Net als bij de vorige edities werd er ook deze keer een drietal sessies aangeboden waarbij verschillende sprekers uit het vakgebied ervaringen en kennis deelden.

Afgelopen donderdag 21 november was er weer een editie van ZwolleShares.NET. De avond werd gehouden in het mooie ‘X’ gebouw van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ik mocht ditmaal de spits afbijten met een sessie waarin ik in het kort een uitleg heb gegeven over wat performance testen is, waarom je het zou moeten en vooral hoe je dat doet met de binnen de Microsoft .NET wereld meest voor de hand liggende tool: Visual Studio.
Performance testen is bij veel organisaties nog geen vast onderdeel van het ontwikkelprocess. Wat je vaak ziet is dat Performance testen van applicaties vaak pas word gedaan nadat er problemen blijken te zijn met een systeem wat reeds in gebruik is.
Door performance testen onderdeel te maken van het ontwikkelprocess en deze regelmatig uit te voeren kun je tijdens de ontwikkelfase toetsen of de applicatie voldoet aan de technische eisen en kunnen mogelijke problemen nog voor in gebruik name worden ontdekt en opgelost.
Met de Ultimate editie van Visual Studio is het mogelijk om performance tests te maken en uit te voeren. Ik heb door middel van een aantal live demo’s laten zien hoe je in Visual Studio relatief eenvoudig web tests kunt aanmaken voor verschillende scenario’s en hoe je die kunt toepassen in bijvoorbeeld een Load Test op een website.

Gertjan Flinterman van de Hogeschool Windesheim heeft in de tweede sessie een aantal aspecten uit de realisatie van een nieuw SharePoint 2010 systeem voor Hogeschool Windesheim uitgelicht en uitgelegd hoe ze bepaalde zaken hebben opgelost, waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt en ook hoe ze de SCRUM methodiek hebben ingezet gedurende het project.
Het nieuw gebouwde systeem is geheel gerealiseerd binnen SharePoint 2010 en heeft als taak het delen en samenwerken binnen Windesheim te faciliteren op een manier die sterke overeenkomsten vertoont met populaire sociale platformen als Facebook en Twitter waarbij een zogenaamde activity stream centraal staat.

De laatste sessie werd verzorgd door Mark Wildenberg die werkzaam is bij Microsoft. Mark is een hobbyzeiler die voor zijn hobby een mooie set toepassingen heeft ontwikkeld waarmee je zeilwedstrijden kunt registreren en later terugkijken en analyseren. Mark heeft hierbij gebruik gemaakt van een scala aan courante technieken die momenteel vrij nieuw zijn maar in rap tempo aan populariteit aan het winnen zijn.
Een drietal technieken worden uitgelegd en gedemonstreerd. Zo laat Mark zien wat de Reactive Extenions (Rx) inhouden en hoe je die kunt gebruiken om in JavaScript en/of C# realtime data te verwerken. Ook laat Mark zien hoe je SignalR kunt inzetten om met zeer eenvoudige stukken programmacode een realtime verbinding op kunt zetten tussen client en server.
Omdat Web applicaties tegenwoordig steeds meer gebruik maken van JavaScript en steeds minder gebruik maken server side code is het belangrijk om ook robuuste JavaScript code te schrijven waarbij je kunt vertrouwen op bij C# gebruikelijke onderdelen als typesafety en intellisense.
Hiervoor kun je binnen Visual Studio gebruik maken van TypeScript. Mark laat middels een korte demonstratie de voordelen van TypeScript zien.

Het was een geslaagde avond, waarbij iedereen wel iets heeft opgestoken. Graag tot een volgende editie van ZwolleShares.NET!

Tjeerd-menno Douma, Seven Stars

Snel naar...